Portugieser bor - 2019 - Ikonikus villányi fajtabor, könnyeden elegáns, vibrálóan fűszeres

1890 Ft
Elérhető
Portuguiser

Borvidékünk egyik legelterjedtebb szőlőfajtája a portugieser, amely alapját képezi a villányi szortimentnek. Kirobbanóan gyümölcsös aromavilág jellemzi, színe mélyvörös, ami előkelővé, egyben pedig közkedveltté teszi a borrajongók körében. Cseresznye, meggy és málna íze keveredik benne. Sült zöldséges fogásokhoz, könnyed sült húsokhoz, bográcsban készült ételekhez, nyári lecsó, vagy rakott burgonya, lasagna, pizzák, paradicsomos tészták mellé is remek választás.

Milyen élethelyzetekben ajánljuk leginkább ezt a Bocor bort?

Csendes este van, véget ért a nap. A lecsillapodás, a napi események feldolgozásának és egy palack Bocor Portugieser felbontásának ideje van, akár baráti körben, akár egyedül. Ha a természetben vagyunk, halljuk, ahogy ciripelnek a tücskök, vagy lágy zene szól. Ideális pillanatok a mélyebb gondolatok felszínre bukkanásához.

 

KÓSTOLÁSI JEGYZET:

Lédús szőlőt, kékbogyójú gyümölcsöket idéző ízű, fűszeres illatú, vidám portugieser szilvás jegyekkel. Jó ivású, tartalmas, széles, az ikonikus villányi fajta vibráló fűszerességével és könnyed eleganciájával.

FOGYASZTÁSi HŐMÉRSÉKLET:

16°C

TERMŐHELY:

Kisharsány település feletti Bocor dűlő

BOCOR DŰLŐ:

Talaj: mészköves, löszös erdőtalaj
Kitettség: délnyugat
Lejtőszög: 10-20%
Telepítés: 2007
Terület nagysága: 0,5 ha
Művelésmód: alacsony kordonos

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: 

A szőlőt 2020 szeptember közepén szüreteltük. A kiváló évjárat és a jól időzített szüret szép savakat eredményezett. A termést kézzel, egész fürtökben szedtük 10 kg-os szüretelő ládákba. Kíméletes bogyózás majd válogatás után a keletkező mustot erjesztő tartályokba töltöttük és fajélesztő alkalmazásával erjesztettük ki. A kis tőketerhelésnek (1 kg/tőke) és az egész bogyós erjesztésnek köszönhetően telt és intenzív illatú maradt a bor, amely az acéltartályos érlelés során megőrizte gyümölcsös frissességét. A tételt rövid acéltartályos érlelés után 2020 végén csavarzárral ellátva palackoztuk.

PALACKOZVA:

2020

ANALITIKA:

Alkohol: 13 %
Titrálható savtartalom: 4,4 g/l
Extrakt: 27,1 g/l