Köszönjük, hogy érdeklődik a Bocor borok iránt!

Sokat gondolkodtunk azon, hogy mit kell elmondanunk egy bemutatkozó oldalon. Bízunk benne, hogy ezzel az összefoglalóval, mindenki kíváncsiságát sikerül kielégítenünk!

Néhány tőmondatban szeretnénk elmondani, honnan indultak útjukra boraink, mi az a csodálatos hely Villányban, ahol a szőlőtőkék milliónyi szőlőszeméből 2013 óta, évről évre megszületnek a Bocor borai.

Hiszünk a csapat erejében. Az, hogy itt tartunk, hogy megnyithatta kapuit a Bocor weboldala, és egyáltalán az, hogy létezik Bocor bor, néhány elhivatott és lelkes embernek köszönhető. Ők, pontosabban mi vagyunk, a Bocor csapata. Ehhez a csapathoz tartozik -ha közvetve is- a családunk és a barátaink, akik segítségéért mérhetetlenül hálásak vagyunk.

A Bocor dűlő  a villányi borvidék egyik rendkívül jó fekvésű dűlője. A terület meszes kővázon települt löszös, néhol agyagos talajú, viszonylag csekély tápanyagtartalommal. Épp ez az, ami a szőlőt erőpróba elé állítja, s aminek eredményeképpen tán kisebb mennyiségű, ám annál magasabb beltartalmi értékkel bíró fürtöt érlel be a növény. Nem ritka az 1 kg/tőke alatti terméshozam, mindennemű korlátozás nélkül. A pincészet összesen 4 hektárnyi saját szőlő ültetvénye mind itt található, ezeken Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc fajtákat termesztünk. Szomszédos területekről évről-évre vásárolunk még Portugieser és Sauvignon Blanc szőlőt, így összesen nagyjából 6 hektár termését dolgozzuk fel évente.

Alapvető elvárás magunktól, magunkért a minőség, ezért a szőlőinket kézzel gondozzuk és szüreteljük. A feldolgozóban prémium olasz gyártmányú bogyózót és válogatóasztalt használunk, hogy csak az egészséges szőlő kerüljön a Bocor borba. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a kocsányról kíméletesen leválasztott szemek egyben maradjanak és az erjedés a szőlőszemeken belül indulhasson meg, ezzel megőrizve a lehető legtöbbet a gyümölcsös ízekből és illatokból.

Az erjesztést duplafalú, hűthető-fűthető rozsdamentes acéltartályokban végezzük, az érlelés pedig a könnyed fehér, rosé és portugieser tételeknél oxigéntől elzárva acéltartályban, vörösborainknál és a chardonnay esetében tölgyfa hordókban történik. A reduktív borainkat épp a frissesség megőrzése érdekében csavarzárral látjuk el, míg a palackozás után a pincében tovább érlelődő borokat kiváló minőségű parafa dugó köti össze a külvilággal.

Mindenki a különlegességeket keresi. Mi is. Amikor elkezdtünk borászkodni, tekintettel arra, hogy az élet teljesen más területéről érkeztünk, és még soha nem „csináltunk” bort, merészek és talán egy picit tudatlanok is voltunk. Ez sodort bennünket abba az irányba, hogy a villányi prémium szőlőből olyan bort készítsünk, ami nem a megszokott „villányi” ízvilágot tükrözi. Így született meg a friss és üde virágos Sauvignon Blanc és a karakteres testes Chardonnay házasításával a Sauvignon blanc-Charonnay Cuvée, ami az évek során sokak kedvencévé vált.

Kínálatunkban megtalálható még a borvidék hagyományos fajtájának legszebb arcát mutató Portugieser, az elegáns Chardonnay, a gyümölcsös és komplex Cabernet Sauvignon és a karakteres, Villányban igazán remeklő Cabernet Franc, melyeket igazi ínyencek számára ajánlunk.

Könnyen érthető és könnyen fogyasztható, a gyümölcs ízét magukba záró, szép, érett borok készítését tűztük ki célul, kompromisszumok nélkül a szőlőművelés és a borászati technológia minőségét illetően.

Persze borról beszélni olyan, mint zene nélkül táncolni, ezért javasoljuk az elsőre legszimpatikusabb Bocor bor(oka)t kóstolásra, melynek hatására -merjük állítani- a Bocor iránti rajongás első jelei megmutatkoznak majd és reméljük, hogy aki belekóstol, maga is akkora Bocor rajongóvá válik majd, mint mi magunk!

A rajongásunk nem merül ki a borokban, imádjuk Villányt: a vidéket, a tradíciókat, a borkultúrát, s persze a szőlőt, a dűlőt, a napot, a szelet, az esőt, az időjárásbeli viszontagságokat, hiszen mind hozzájárulnak boraink születéséhez és sokszínűségéhez.

Mivel hiszünk a jelekben, úgy gondoljuk, oka van annak, hogy találkoztunk. Menjünk együtt tovább az úton! Egy dolog biztos: borainkat a legjobb tudásunk szerint készítjük, ezért hisszük, hogy nem okoznak csalódást!

Szeretettel,

a Bocor csapata