Elérkezett végre az időszak, amit minden szőlész és borász egész évben vár: itt a SZÜRET!

IMG 3995
A hosszú, száraz és forró nyár segített behozni a májusi csapadékos és hűvösebb időszak miatti késéseket, megkíméltek bennünket a viharok és jégverések, így igazán ígéretes termés elé nézhetünk! Vagyis mondhatjuk úgy is, hogy nézhettünk, hiszen már megkezdtük a szőlő szüretelését: A chardonnay-t szeptember 17-18-án szedtük, nem lehet panasz sem a mennyiségre, sem a minőségre! A hozam valamelyest elmarad a tavalyitól, de a szép savak és a 21,5-ös mustfok nagyon szép reményekre ad okot. Akárcsak a rosé alapanyagáé, a kékfrankosé, amit szeptember 29-30-án szüreteltünk; szépen hoztak a tőkék és már a tartályokban erjednek a jófajta murcik!

IMG 3951

A cabernet sauvignon és franc szürete még előttünk áll. Egyre vizsgáljuk, kóstoljuk a szemeket, igyekszünk az optimális pillanatot megragadni, amikor a szürettel a gyümölcs legszebb tulajdonságait visszük a feldolgozóba, és jó alapot adunk egy igazán szép, nagy vörösbor elkészítéséhez. Az időjárás ilyenkor különösen meghatározza  a pincék körül az időbeosztást: Egy több napos eső vagy egy kellemetlen ködös-párás időszak alaposan megváltoztathatja a bogyók állapotát, rossz irányba befolyásolva a héj szerkezetét, de a cukor koncentrációját éppúgy. Ha megjelennek a betegségek, megindul a rothadás, hamar odavész a termés java! Idén talán ez a veszély nem fenyeget, és a borászok szakértelmében is okkal bízhatunk, optimistán nézünk a kékszőlők szürete elé is!